Levy

Lasimaalaus

Kaari-ensemble
Saara Aittakumpu
Julkaistu 2020

Lasimaalaus on Kaari-ensemblen ensimmäinen levy. Levyn sisältö rakentuu kuoron omien tilausteosten ympärille.

Voit ostaa levyn Holvi-kaupastamme.

Voit kuunnella levyä Spotifyssä.

Lasimaalaus -levyn kansi

Esittely

Mikko Sidoroffin ortodoksisiin kirkkoteksteihin säveltämä Rukoushuokauksia Neitsyt Marialle (2011) on Kaari-ensemblen ensimmäinen tilausteos. Sidoroffin sarjassa yhdistyvät kristillisyyden ja äitiyden teemat diskanttikuoron monipuolisia sointivärejä hyödyntäen.

Toinen kuoron oma tilausteos levyllä on Juhani Komulaisen Niin paljon ohi (2018). Teoksen tekstinä on kolme runoa Aila Meriluodon viimeiseksi jääneestä kokoelmasta Tämä täyteys, tämä paino (2011). Laulusarja piirtää musiikiksi vanhan runoilijan ajatukset, jotka polveilevat lähestyvän kuoleman pelosta ihmeelliseen täyteyteen. Sävellyksessä vaihtelevat rönsyilevät kolmisointuharmoniat ja vahvat unisono-jaksot.

Kalevi Ahon Lasimaalaus (1976) ja Bengt Johanssonin Pater noster (1968) edustavat tyylillisesti varhaista kuoromodernismia. Ahon Lasimaalaus maalailee laajoilla soinnuilla ja nopeilla temponvaihdoksilla. Pater noster puolestaan hyödyntää keskiaikavaikutteisia, arkaaisia avosointuja, ja intoutuu kokeilemaan myös puhekuorotyyliä sävellysaikaansa nähden hyvin rohkeasti. 

Olli Kortekankaan Three Fiord Sketches (1994) – kuten Johanssonin Pater nosterikin –  on sävelletty alun perin Tapiolan kuoron nuorille äänille. Kortekangas kirjoittaa pienimuotoisessa sarjassaan erityisen ilmavaa satsia, joka sopii erinomaisesti myös aikuisemmille diskanttiäänille. ”Kolmen vuonoluonnoksen” teksti on peräisin varhaisesta kiinalaisen filosofian perusteoksesta I Chingista eli Muutosten kirjasta.

Suomalaisen musiikin lisäksi levylle on tallennettu kaksi teosta naapurimaista: norjalaisen laulaja-säveltäjä Frank Havroyn reheväsointinen Salve Regina (2013) ja ruotsalaisen Karin Rehnqvistin Sånger ur jorden (1992), jossa kansanlaulun keinovarat yhdistyvät nykytaidemusiikin estetiikkaan luonnollisella ja omaleimaisella tavalla.

Arvostelijoiden sanomaa

”Sointi on juureva ja vahva, kuin
ruskan värit.”

Auli Särkiö-Pitkänen, Rondo 1.1.2021

”Kaari-ensemble toteuttaa vikkelät tempovaihdokset ja laajemmat sointupilarit levollisesti ja hyvällä soinnilla.”

Aki Yli-Salomäki, YLE Klassinen 24.11.2020

”Kaari-ensemblen vahvuus ovat hienot äänet ja varma esiintyminen. … Kuoro tuntuu olevan myös varman ohjauksen vallassa, ja Saara Aittakummulla on tässä käytettävissään loistava kamarikuoro.”

Reijo Kokkonen, Sulasol 4/2020

Levyn teosluettelo

Kalevi Aho – Lasimaalaus
Mikko Sidoroff – Rukoushuokauksia Neitsyt Marialle
I Tulkaa, ylistäkäämme ikimuistettavaa Joosefia
II Suuren perjantain kanonin iikossi
III Älä itke, äitini
Bengt Johansson – Pater Noster
Olli Kortekangas – Three fiord sketches
I Two Images
II Sun and Moon
III Balance
Frank Havrøy – Salve Regina
Karin Rehnqvist – Sånger ur jorden
I Natt över jorden
II Var inte rädd för mörkret
Juhani Komulainen – Niin paljon ohi
I Olen reunustanut tähdillä
II Mustien kattojen pitsi
III Vanhat runoilijat