Uutisia

Karvalakkiooppera käynnistää Kaari-ensemblen syksyn

Kaari-ensemble toimii kuorona 1.9.2022 Rovaniemellä kantaesitettävässä Karvalakkioopperassa. Ooppera on Tapio Tuomelan säveltämä ja libreton on kirjoittanut Sami Parkkinen. Karvalakkioopperassa kuvataan Kemijoen valjastamisen seurauksia alueen ihmisille ja sen aiheuttamista poliittisesta kiistasta.

”Karvalakkiooppera läpivalaisee valtiota, valtaa sekä luonnon ja pienen ihmisen osaa valtiokoneen rattaissa. Oopperassa nousevat esille kysymykset luonnon uhraamisesta, syyllisyydestä, petoksesta, anteeksiannosta ja yhteisön voimaantumisesta sekä; voiko luontoa, kulttuuria ja ihmisyyttä kohtaan tehdyn vääryyden antaa anteeksi. Yhteiskunnallisesti ooppera sisältää vastakkainasettelua monella tasolla: lohitalonpoika ja valtio, kaupunki ja maaseutu, vanha elämäntapa ja kehitysusko sekä luonto ja teknologia.

Teoksen pohjasävelenä soi ikivanhan lohikulttuurin tuhoutumisen traagillisuus. Kerrontaa kuljettavat eteenpäin absurdi poliittinen trilleri sekä sadunomainen tarina sodanjälkeisen Lapin hyväksikäytöstä. Teoksen näyttämökuva hyödyntää karvalakkilähetystöstä kertovaa dokumentaarista aineistoa sekä teemaa sivuavia visuaalisia elementtejä.”, kuvataan oopperan verkkosivuilla.

Oopperan orkesterina soittaa Lapin kamariorkesteri kapellimestarinaan John Storgårds. Oopperan solisteina toimivat muun muassa Mari Palo, Ville Rusanen, Hanna Rantala ja Samuli Takkula. Ooppera esitetään neljä kertaa Rovaniemen Korundi -kulttuurikeskuksessa 1.9-5.9.2022. Kansallisoopperan Almi-salissa teos esitetään kahdesti 9.-10.9.2022.

Opperan tuotannosta vastaa Kemijoen kulttuurituki ry.

Lisätietoja: https://karvalakkiooppera.fi/
Linkki Ylen artikkeliin aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-12591719